Friday, August 1, 2008

Internet - kako da vaša lozinka bude samo vaša




Postoje brojni načini da lozinka koja vam omogućava ulazak u zaštićeno područje  BUDE SIGURNA.
1. Tekstualni fajl. Svoju lozinku zapišite u tekstualnu datoteku, i uvek kada vam je potrebna lozinka, ovtorite fajl i pronađite je. Možete da je premeštate sa kompjutera na kompjuter. Ali, problem je da neko može fajl da otvori, i dođe do svih lozinki koje koristite. Treba da koristite nešto kao TrueCrypt da enkriptujete datoteku, za svaki slučaj.
2. Neka brovser zapamti lozinku. Brovser kao što je Firefox pamti sve lozinke umesto vas, i uvek ih unosi kada odlazite na sajt koji zahteva lozinku. 
3. Koristite skladište za lozinke. Aplikacije kao što su CiphSafe za OS X ili PassKeeper za Windows su dizajnirane kao sigurne, i obezbeđuju skladište za lozinke namenjenu klijentima. Čuvaju ih i enkriptuju ih.
4. Koristite menadžera za lozinke. Ove aplikacije tipa uradi-sve vam pomažu da generišete lozike, i popunite je u online formi. Za Windows to je RoboForm, dok je na OS X to 1Password.
 5. Ponovno generisanje po potrebi.  Ova strategija je uzeta od PasswordMaker. Program koristi algoritam za generisanje lozinke jedinstvene za sajt, a bazirane na glavnoj lozinci i URLu sajta koji posećujete.
6. Koristite online menadžer za lozinke. Aplikacije Clipperz ili my1Passord zapisuju lozinke online i enkriptuju ih, ali im se pristupa samo preko glavne lozinke. Kada želite određenu lozinku, posećujete njih sajt iz bilo kog brovsera uniste vašu glavnu lozinku da biste dobili ono što vam je potrebno.
7. Koristite Proxy servis. Ova mogućnost je na raspolaganju preko PageOnce, koji vam dozvoljava da kreirate jedan nalog koji ćete da koristite za pristup različitim servisima.
Hvala WebWorkdaily, i štitićemo se onoliko koliko mislimo da smo ugroženi.

Knjiga za ovaj post je: Hakerski vodič za zaštitu.

No comments: