Monday, August 25, 2008

Na današnji dan

25. 08. 1530. - rođen je Ivan IV. Grozni - ruski car († 1584.)

Krunisan je 16. januara 1547. godine krunom Monomaha, koju je po legendi vizantijski car Konstantin IX. Monomah darovao svome unuku, velikom knezu Kijeva Vladimiru Monomahu Tom prilikom Ivan IV. je trebalo da između hiljadu kćerki iz plemićkih porodica izabere svoju buduću suprugu. Njegov izbor je pao na Anastaziju, kćer Romana, praoca dinastije Romanov. Venčanje je zaključeno 3. februara 1547. godine. Anastazija Romanovna je otrovana 1560. godine.

Ivan Grozni uz samrtnu postelju svolje prve žene Anastazije Romanove
Grigorij Sedov, 1875.

Ivan IV Vasiljevič Grozni značajno je doprineo razvoju i napretku države: Moskva je postala državno i crkveno središte, reformisao je vojsku, dolazi do razvoja štamaparije i otvaranja Rusije ka Evropi. U početku je vladao sa boljarima, a kasnije je preduzeo drakonske mere protiv njih.

Ivan Grozni - Viktor Vasnetsov.

Podelio je Rusiju na dva dela: Opričninu - teritoriju pod carevom upravom i Zemšćinu - pod upravom boljara. Opričnici su krenuli u rat protiv boljara - otimali su zemlju i ubijali. Njihovi simboli su bili metla i pseća glava. Godine 1581. u nastupu besa ubija svog najstarijeg sina Dimitrija . Nasledio ga je sin Fjodor, a imao je i trećeg sina Dimitrija.

Ivan IV Grozni nakon ubistva sina - Ilja Repin

Umro je 18. marta 1584. godine, za vreme šahovske partije sa Bogdanom Belskim.

* * *

25.08. 1900.
- umro je Fridrih Niče,
genijalni i kontroverzni nemački filolog, filozof i pesnik.

Ničeova najpoznatija dela su: Rođenje tragedije iz duha muzike, filozofska poema Tako je govorioZaratustra, imoralistički spis i predigra filozofije budućnosti sa naslovom S onu stranudobra i zla, zatim Genealogija morala, Antihrist, autobiografski esej Ecce homo i zbirka filozofskih vinjeta Volja i moć.

Niče je rođen u gradu Rekenu u protestantskoj porodici poreklom iz Poljske (grofovi Nicki). Počeo je da studira teologiju, ali se onda upisao na klasičnu filologiju. Posle briljantno završenih studija je, dok se nije razboleo, izvesno vreme bio profesor u Bazelu. Zatim boravi na italijanskoj i francuskoj rivijeri, leči se i piše. Poslednjih 11 godina o njemu su brinule majka i sestra. U jednom trenutku izvršava samoubistvo.

Ono što je posebno karakteristično za Ničea jeste njegov stil. Ničeova dela više liče na pesničku prozu nego na filozofska dela. On je bio emotivan i intuitivan, strastven i patetičan čovek. Jezik njegovog glavnog junaka Zaratustre jeste jezik ditiramba, a ne suptilne filozofske analize. Njegova pesničko-filozofska reč ima opojnu prometejsku snagu.

„Moja filozofija donosi pobedonosnu misao od koje konačno propada svaki drugi način mišljenja“. On piše po nadahnuću i asocijacijama „zadirkuje“ filozofske teme, više sugeriše nego što argumentuje. Svoju filozofiju naziva i „eksperimentalnom“ zato što, zapravo eksperimentiše idejama. To je navelo neke pedagoge da konstatuju kako je Niče zarazan, otrovan za omladinu. On kao iz topa ispucava ideje i, kako kaže sam, „filozofira čekićem“, jer „nije čovek, već dinamit“.

"Kakva je korist od knjige koja nas nikad ne odnese daleko od svih knjiga"?

Niče - Edvard Munk

No comments: