Friday, August 22, 2008

Na današnji dan

22. 80. 1854. - rođen je Milan Obrenović, srpski knez i kralj.

Milan Obrenović je rođen u Marašeštiju, blizu Jašija u Rumuniji, na veleposedu svoga oca Miloša, sina brata kneza Miloša Obrenovića, Jevrema. Otac Milana Obrenovića je kao strani najamnik služio u rumunskoj vojsci. Poginuo je u borbi sa Turcima kod Bukurešta 20. novembra 1861. godine. Majka, Elena Marija Katardži, bila je ćerka rumunskog grofa Konstantina Katardžija.

Slika Milana Obrenovića iz mlađih dana

Milan Obrenović dolazi sa šest godina u Kragujevac kod kneza Mihaila, koji vodi računa o njemu. Posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića u Košutnjaku 29. маја 1868. za novog naslednika je proglašen četrnaestogodišnji Milan Obrenović.

Godine 1875. oženio je Nataliju, ćerku ruskog pukovnika i princeze od Moldavije. Sa njom je imao sina Aleksandra rođenog sledeće godine.

Knez Milan Obrenović u uniformi srpske vojske

Srbija je proglašena za kraljevinu 21. februara (6. marta) 1882. godine. Car Franja Josif je lično čestitao Kralju Milanu Obrenoviću.

Kralj Srbije Milan Obrenović (1882-1889)

Odmah po proglašenju Milana Obrenovića za za kralja Srbije, počeo se naglo menjati politički život u zemlji. U to vreme počinju da se stvaraju političke stranke: Radikalna , Liberalna i Naprednjačka stranka, kao lična stranka kralja Milana.

Kraljica Natalija, slika dvorskog fotografa Milana Jovanovića

Razlaz Natalije i Milana potrajao je više godina, povremeno imao znatne političke implikacije i punio skandalozne hronike. Brak je razveden 1888.

Portret je delo Steve Todorovića, nastao 1881. godine. Nalazi se u Muzeju grada Beograda.

Milan je abdicirao 1889. godine, a kao deo njegovog poravnanja sa vladajućim radikalima i namesništvom, kraljica Natalija je proterana iz Srbije 1. juna 1891. godine.

Posle ustupanja prestola svome maloletnom sinu, kralj Milan se još neko vreme zadržao u Srbiji.Vlada je 14. marta 1892. donela zakon po kome se kralju Milanu zabranjuje boravak u Srbiji.

Milan Obrenović je umro 11. februara 1901. u 47. godini života u Beču. Sahranjen je u Krušedolu, pored kneginje Ljubice.

Izvor: Wikipedia

No comments: