Tuesday, August 19, 2008

Na današnji dan

19. 08. 1878. -rođen Đuro Stantić, (György Sztantics) († 19. jula 1918 ), mađarski olimpijac i prvi svetski prvak rodom iz Subotice.

Osvojio je titulu svetskog prvaka u brzom hodanju na 75 kilometara u Berlinu 1901. Na olimpijskim igrama u Atini 1896 je osvojio zlatnu medalju u brzom hodanju na 3000 m.

* * *

19. 08. 1936. - ubijen je Federik Garsija Lorka, španski pesnik. Rođen je 1898. u Fuente Vakerosu, provincija Granada, u Španiji. Jedna od najvećih figura poezije XX veka.

Od 1919. do 1928, tokom studija filozofije, književnosti i prava, živeo u Studentskom domu u Madridu. Tamo se družio i sarađivao s Salvadorom Dalijem i budućim velikim španskim pesnicima, i osnovao univerzitetsku pozorišnu trupu La Barraca.

Prvu zbirku pesama, LIbro de poemas, objavio 1921. Najpoznatije knjige pesama su mu Ciganski Romansero i Pesnik u Njujorku, a drame Krvave svadbe, Jerma i Dom Bernarde Albe. Streljali su ga frankisti u Španskom građanskom ratu.

Postoje dve verzije o Lorkinoj smrti. Prema onoj najraširenijoj, falangisti su uhapsili pesnika u kući koju su mu njegovi prijatelji ponudli kao azil, a odao ga je neki njihov bliski rođak, te je ubijen iste noći, nakon što je izrekao one poetske, bez sumnje izmišljene reči: "Ubićete me na ovako lepoj mesečini?"

Ulje na platnu

Bunjuel i Lorka

* * *

19. 08. 1945. - rođen Jan Gilan, engleski rok pevač, najpoznatiji kao frontmen grupe Dip parpl (engl. Deep Purple). Tokom svoje karijere jednu godinu je bio glavni vokal grupe Blek Sabat, a takođe je bio u ulozi Isusa Hrista u rok operi Endrju Lojd Vebera Isus Hrist Superstar.

Gilan se smatra za jednog od najboljih vokalista u rok muzici sa jednim od najširih opsega glasa.To se najbolje primećuje u njegovom radu sa Dip Perplom. Takođe je bio član grupa Episode six, Gillan i Ian Gillan bend.

* * *

19. 08. 2003. - umrla je Tatjana Lukjanova, srpska glumica, rođena 6. novembra 1923. godine u Beogradu.

Prvu ulogu odigrala je u Beogradskom dramskom pozorištu, u predstavi „Mladost otaca“ 1948. godine. Skoro ceo radni vek bila je odana Beogradskom dramskom pozorištu u kojem je ostvarila zapažene uloge u predstavama: „Mačka na usijanom limenon krovu“,„Bećarac“, „Izbiračica“, „Hamlet“... Najznačajniju ulogu u pozorišnoj karijeri ostvarila je u predstavi "Harold i Mod".

Bila je glumica baletskog hoda i dečjeg glasa i omiljena glumica reditelja svih generacija.
Beogradsko dramsko pozorište je nakon smrti Tatjane Lukjanove, ustanovilo i nagradu "Gran pri Tatjana Lukjanova", koja se uručuje na dan BDP-a.

Preminula je u 80. godini života.

1 comment:

Ovo je svet u kome živimo said...

Molimo Vas da nam pošaljete sliku Tatjane Lukjanove, ukoliko je posedujete.
Nismo uspeli da je pronađemo na Internetu, ni u jednoj bazi, našoj i stranoj.
Unapred vam hvala.
Sliku ćemo objaviti, jer je naša umetnica to zaslužila.