Friday, August 1, 2008

Na današnji dan - 01.08.

  • 1877. - u zaseoku Đurići na planini Tari, Josif Pančić pronašao novu vrstu omorike koja je po njemu dobila ime - Pančićeva omorika.
  • 1936. - 11. olimpijske igre u Berlinu otvorio je Adolf Hitler.
  • 1952. - rođen je Zoran Đinđić, predsednik vlade Srbije (2000.-2003.).
  • 1955. - umro je Stanislav Vinaver, srpski pisac i jedna od najistaknutijih ličnosti beogradskog modernističkog pokreta između dva svetska rata.

1949: Sekretar Federalne Komisije za Komunikacije (Federal Communications Commission, FCC) poslao je pismo pioniru kablovske televizije Edu Parsonsu iz Astorije u Oregonu kojim je od njega zahtevao da objasni svoj televizijski sistem sa zajedničkom antenom. Bio je to prvi zabeleženi angažman FCC-a u vezi sa kablovskom televizijom.

Parsons je bio radio inžinjer i vlasnik radio stanice. Kupio je TV prijemnik kada je KRSC-TV iz Sietla najavio početak emitovanja programa za proleće 1948. godine. Da bi mogao da uhvati signal iz 120 milja udaljenog Sietla postavio je veliku antenu na krov hotela Atorija i sproveo kabal do svog stana preko puta. Bio je 25. novembar.

Njegov stan je bio jedino mesto u gradu koje je hvatalo signal iz Sijetla pa su uskoro prijatelji, komšije i potpuni stranci počeli da dolaze kod njega da gledaju čudo moderne tehnike.

"Ljudi su prelazili stotine milja da vide televiziju. Stekli smo priličan publicitet... Ne možete odbiti čoveka koji je prevalio toliki put".

Ne bi li spasao svoj dom i mir u njemu, Parsons sprovodi još jedan kabal do prijemnika u hotelskom lobiju. Međutim, rulja je uznemiravala goste hotela. Zbog toga je Parsons počeo da razvodi kablove i drugim sugrađanima. Rešen problem i rođena nova grana industrije.

Tako je Parsonsu pripala titula izumitelja kablovske TV mreže.

No comments: