Tuesday, September 16, 2008

Na današnji dan


16. 09. 1745. - u Sankt Petersburgu je rođen Mihail Ilarionovič Kutuzov, ruski feldmaršal kome se pripisuje spasavanje Rusije od Napoleonove invazije 1812. godine.









Kada je Napoleon izvršio invaziju na Rusiju, ruski ministar rata Berklaj de Toli se odlučio za taktiku spržene zemlje, tj. da se ruska vojska povlači umesto da rizikuje veliku bitku, što je izazvalo negodovanje vojnika i generala. Zbog toga je Kutuzovljevo imenovanje za glavnokomandujućeg ruske armije 17. avgusta 1812. dočekano sa oduševljenjem. On se odlučio na veliku bitku na prilazima Moskvi.

Dve vojske su se sukobile u bici kod Borodina 7. septembra te godine. Bila je to jedna od najvećih bitaka u istoriji u kojoj je učestvovalo oko četvrt miliona vojnika. Rezultat bitke je bio neodlučan, a pola ruske i četvrtina francuske vojske je poginulo ili ranjeno. Posle savetovanja u selu Fili Kutuzov se vratio na strategiju svoga prethodnika, kao načinu da se spasi ruska vojska.

Cena je bilo gubljenje Moskve, koja je evakuisana i spaljena. Posle toga, Napoleon je bio prisiljen na povlačenje, tokom koga ga je progonila ruska vojska. Samo mali delovi francuske vojske napustili su Rusiju.

Izvor: Wikipedia

No comments: