Wednesday, September 3, 2008

Na današnji dan

03.09. 1985. - Na današnji dan, pre 22 godine Fudbalski klub Partizan i njegovi navijači izgubili su verovatno najharizmatičnijeg fudbalera koji je ikada nosio crno-beli dres.

Žureći na trening, Mance je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Navijači Partizana su ga obožavali, a on im je uzvraćao spektakularnim golovima i karakterističnim radovanjem - pad na kolena i pesnice visoko u vazduh. I danas oni nešto stariji Grobari kada pikaju fudbal sa društvom i postignu gol raduju se u stilu Dragana Mancea. Legenda živi.

I pre i posle Mancea Partizan je imao odlične fudbalere. Ipak, Dragan Mance živi u srcima Grobara, koji ga nazivaju „Gospodarom Juga i navijačke duše”. To nijednom fudbaleru Partizana, pre i posle njega, nije uspelo.

Zašto je Mance bio i ostao najveći u srcima Grobara? On je živeo za golove, kako je sam jednom izjavio, a sa njegovim fudbalskim stasavenjem prekinut je dugogodišnji post Partizana - titula je konačno došla u Humsku. Uvek je navijačima obećavao da će dati gol Crvenoj zvezdi. I uvek je ispunjavao obećanje.

Prvi meč Partizana posle pogibije Mancea bio je antologijski, pun emocija, teško prepričljiv. Partizan je igrao protiv Prištine, stadion pun. Sa svih tribina čulo se samo „Draaagaaan Manceeee, Draagaan Manceee”. Svi su na stadionu živeli za gol u čast Dragana Mancea. U poslednjim trenucima meča Ljubomir Radanović je postigao toliko željen gol. Na stadionu miks emocija - suze i radost.

Grobari godinama traže da se stadion nazove po Draganu Manceu, ali od toga još ništa. Obećan je i spomenik, ali ni od toga ništa. (Mondo)

Sav Beograd danas je
Zahvatila tuga,
Izgubismo Mancea,
Najboljega druga.
Otiš'o si Dragane,
Ostala je tuga,
Uvek će te voleti,
Grobari sa Juga.
Vozio si prebrzo,
Nisi im'o sreće,
Grobarska te srca,
Zaboravit' neće...

No comments: