Monday, September 15, 2008

Na današnji dan

15. 09. 1890. - u Torkaju u Engleskoj rođena je Agata Meri Klarisa Miler. Godine 1914. udala se za pukovnika Arčibalda Kristija, avijatičara pri Kraljevskim avio trupama. Pre nego što su se razveli 1928, Kristijevi su dobili ćerku Rosalind.

Kao najpoznatijeg svetskog pisca misterija s pravom je zovu „kraljicom zločina“. Tokom svoje književne karijere koja je trajala više od pola veka napisala je 79 knjiga, od toga 66 kriminalističkih romana i više zbirki kratkih priča i drugih dela, koja su prodata do sada u više od dve milijarde primeraka širom sveta i prevedena na više od 50 jezika. Zabeleženo je da su jedino su Biblija i Šekspirova dela doživela veću prodaju od romana Agate Kristi. Njena drama „Mišolovka“ je premijerno izvedena u Londonu25. novembra 1952. godine i to delo je do sada najduže neprestano igran komad u istoriji pozorišta sa više od 20.000 izvođenja.

Agata Kristi je takođe napisala šest romantičnih romana pod pseudonimom Meri Vestmakot, više originalnih dramskih dela, uspešno je sama adaptirala svoje već napisane i objavljene romane i kratke priče za pozorište a tu je i nekoliko knjiga sa autobiografskom tematikom, kao i zabavne pustolovine sa mnogih arheoloških ekspedicija na kojima je učestvovala sa svojim drugim mužem, arheologom Maksom Malovanom.

Godine 1971. dobila je najveće nacionalno priznanje, orden Britanskog kraljevstva. Umrla je 12. januara 1976. godine u svojoj kući u Volingfordu, blizu Oksforda, u Engleskoj u 86. godini života.

Izvor: Wikipedia

No comments: