Friday, August 16, 2013

Gugl se sprema za kompjutere bez ekrana

Kompjuteri su nekada zauzimali čitave sobe. Uskoro će u sobama biti kompjuteri, ali se neće videti jer će biti u svemu sa čim komuniciramo.

Računari se šire na sve oblasti života, ali to ne znači da će ekrani biti manji ili veći, nego ih upšte neće biti. Ekran osetljiv na dodir je sada toliko jeftin, da će sve što može da se dodirne biti mali ekran sa kojim ćemo komunicirati.

Gugl u sve više svojih proizvoda ubacije glasovne komande. U pretraživač više nećemo ukucavati ono što tražimo nego ćemo pretraživaču, kao živo biće zamoliti da nam pronađe ono što nam treba. I sada Gugle obezbeđuje pretragu na mobilnim uređajima, pdo Android operativnim sistemom. Sa svojim tabletom pod Androidom možete da komunicirate dodirom i glasom.

Gugl je predstavio na konferenciji za novinare glasovne komande za Chrome pretraživač.

Motorolin MOTO X telefon poseduje specijalizovani čip koji omogućava da telefon je neprekidno u stanju slušanja, a magična reč za pokretanje je OK.

Sa kompjuterom ćemo komunicirati kao sa prijateljem. Nadamo se da nikada jedan kompjuter neće imati svoj Tviter, ko bi to mogao da prati?

Kada pitamo kompjuter: "Koliko ima odavde do Banke?" on treba da nam odgovori, do trenutka, kada će nas reklama druge banke odgovoriti: "Vaša banka je bliža, ali mi ćemo vam doći na noge."

Pre deset godina smo sedali za kompjuter i pisali imejl, pre pet smo mogli da koristimo mobilne telefone, a uskoro ćemo komunicirati sa pametnom aplikacijom.


No comments: